Sunday, July 26, 2009

Tak Nak Tengok, Sudah!

Tajuk entri sedikit kontroversi. Sebenarnya saya (mungkin) akan tinggalkan sahabat pelawat dengan sedikit video yang saya kumpul untuk perkongsian kita bersama. Video dalam bahasa Inggeris. Harap sahabat-sahabat tak malas-malas untuk cuba mendengar dan memahami intipati semua video ini. Banyak pengajaran yang tersirat. Selamat menonton!










(yang ni exceptional..untuk rujukan peribadi)

Asif jiddan 'ala kulli hal. Wallahua'lam. ^^

Saturday, July 25, 2009

Rasa Perlu Meluahkan Sesuatu.

Salam alayk.

Sekarang cuti melanda satu demi satu ipt ini. Dan esok juga saya mula bercuti. Pulang ke kampung halaman. InsyaAllah bertemu ummi dan abuya yang tersayang. Perjuangan tidak akan terhenti di sini. Perjuangan belum selesai meskipun dikejutkan dengan berita ini.

Sahabat2 dah ramai yang mencari dan membeli topeng pernafasan sebagai langkah berjaga2. Apalagi kalau bukan virus yang satu itu. H1N1.

Ala kulli hal, bersyukur juga. Dapat balik. Dapat melakukan sesuatu yang bermakna cuti ini. Nantikan. Dan perlu meluahkan sesuatu, terima kasih yang tak terhingga kepada seseorang. Aktifkan dirimu. Kini kembali bersama2 berjuang dan berekspresi di alam maya.

Terima kasih!~^_^

Wednesday, July 22, 2009

Nama Saya Mujahid..

Buku yang separuh lunyai itu dibeleknya. Buku itu dibeli sekitar tahun tahun 90-an. Muka depan sudah terkoyak, entah ke mana hilangnya. Dia cuma mengetahui buku itu bertajuk "Apa Ertinya Saya Menganut Islam" setelah membelek-belek isi dalamnya berulang kali. Dia tidak tahu mengapa. Tergerak hati ingin membaca sendiri buku itu. Ketika pertama kali terjumpa buku itu di dalam stor rumah, dia rasa ingin melompat kesukaan. Gembira bukan kepalang. Selama ini dia cuma mendengar dan membaca mengenai kupasan buku itu dari internet dan ceramah-ceramah agama yang dihadirinya.

Apa Erti Saya Menganut Islam; Maza Yakni..boleh didapati di kedai2 buku agama berhampiran

"Rupanya stor rumah ni gedung harta karun ilmu." fikir Mujahid Ilmi.

Mujahid sudah maklum, ayahnya memang suka membaca dari dulu. Namun, buku-buku lama yang terlalu banyak sudah disimpan di dalam stor rumah mereka. Mujur dia tergerak hati membelek-belek rak buku di dalam bilik kecil itu, mencari buku untuk dibaca lantaran kebosanan melanda diri ketika menghabiskan cuti semnya di rumah.

Buku Fathi Yakan itu dibeleknya lagi. Membaca pengenalan buku itu pun sudah cukup buat dia berfikir. Apa ertinya aku menganut Islam? Baru-baru ini dia terbaca mengenai kematian penulis buku tersebut. Kehilangan besar kepada dunia Islam. Oh, rugi sungguh diri aku! Fikir Mujahid. Terlewat membaca sendiri buku karangan tokoh besar dunia Islam itu. Setelah pemergiannya barulah sibuk-sibuk ingin membelek karya agung beliau.

Sheikh Dr.Fathi Yakan, Februari 1933-Jun 2009 (Al-Fatihah)

Seminggu lagi akan bermula semester baru. Mujahid teringat persiapannya untuk melangkah ke semester baru. Berjumpa semula sahabat-sahabat yang dicintainya; Soleh, Zidni, Rifqi, Zul, Paih, Malik, Zwan, dan lain-lain. Sahabat dunia akhirat, itulah janji mereka. Mujahid sudah mencongak-congak apa yang akan dilakukannya untuk semester baru nanti. Semester baru kali ini pasti sangat seronok, fikirnya. Tiga bulan istimewa; Rejab, Syaaban, Ramadhan bakal dilalui mereka, bersama-sama. Seperti sebelum ini, mereka akan bersama-sama mengimarahkan masjid, iftar dan tazkirah, sudah menjadi amalan harian di bulan Rejab dan Syaaban. Kerap kali menghabiskan masa di surau-surau kolej dan masjid berdekatan. Dan bulan Ramadhan mereka dihabiskan dengan tadarus, iktikaf dan terawih berjemaah. Iftar sudah semestinya bersama. Selalunya bulan Ramadhan ada sahaja di kalangan mereka dijemput memberikan tazkirah di surau-surau siswi. Dan Mujahid sendiri tidak mahu melepaskan peluang membuat amal kebajikan di bulan mulia. Selalu dia menyelitkan pesanan kepada para siswi supaya menutup aurat dengan sempurna dan menjaga pergaulan dalam tazkirahnya. Dia tidak mahu malu untuk memberikan peringatan atas perkara kebenaran. Itu sudah menjadi prinsipnya. Dari dulu.

bersambung...

stay tuned..

Satu Rindu (sambungan)

"HAH, SENYUM SORANG-SORANG...BERANGAN LAH TU!"

Satu suara yang dikenalinya menyapa. Addiniyah kembali ke alam realiti. Teringat dia sekarang berada di bangku laman dataran kampus. Bangku yang sedikit berkarat itu menjadi tempat dia merehatkan diri sementara menunggu sahabatnya, Amy yang tinggal di kolej berlainan datang membeli makan malam bersama-sama.

"Oh..kak dian, Add ingatkan siapa tadi. Buat terkejut Add je." Dian sudah melabuhkan duduk di sebelah Raudhatul Addiniyah.

"Iyelah, awak tu senyum sorang-sorang, share lah sikit, ape yang happy sangat." Dian bertanya sambil menepuk lembut belakang Addinniyah.

"Takdelah.."Addiniyah bersuara sambil menundukkan wajahnya. Mengingati sesuatu.

"Sebenarnya... saya teringatkan mak saya. Teringat peristiwa lucu tentang dia..tapi dah lama tak contact mak." jawab Addiniyah. Tersenyum. Seketika. Perlahan-lahan dia mengangkat wajah memandang Dian yang masih tersengih memandangnya. Lampu neon yang menerangi bangku tempat duduk mereka mula menjadi tempat tumpuan persinggahan serangga-serangga kecil. Waktu mula menginjak malam.

"Kak, macamana ya.. Kita kat sini belajar, belajar juga..tapi dalam masa yang sama, lupa nak berhubung dengan mak ayah kat rumah. Agak-agak apa perasaan diorang ya?" Terpacul soalan itu dari mulut Addiniyah. Siswa-siswi mula berpusu-pusu lalu lalang di hadapan bangku tempat duduk mereka. Menuju ke kafe, mungkin.

"Hmm.."Termenung sebentar Dian mendengar persoalan Addiniyah.

"Sebenarnya itulah yang kita akan rasa bila kita berjauhan dengan mak ayah. Apatah lagi bila sekian lama berada di tempat pengajian. Kesibukan untuk memenuhi tuntutan assignment, group work, kuliah dan sebagainya akan menyebabkan kita jadi tak stabil dari segi pengurusan masa. Lebih mencabar lagi bila kita melibatkan diri dalam gerak kerja persatuan. Sentiasa ada amanah besar untuk dilaksanakan." Luah Dian yang memegang jawatan sebagai Timbalan Pengarah persatuan di fakulti undang-undang itu.

Suasana hening seketika. Addiniyah masih mendiamkan diri. Cuba mencerna baris-baris ayat yang baru didengarinya sebentar tadi. Seketika Dian menyambung perkongsiannya.

"Add nak tau, akak pun pernah rasa ape yang Add rasa. Hati mak ayah akak terluka, sebab akak terlampau busy dengan urusan di kampus. Dari situ akak belajar dari kesilapan. Walau sesibuk mana pun kita, mak ayah tetap perlu diberi perhatian." Addiniyah mengangguk-anggukkan kepala. Faham benar akan situasi sebegitu. Dia sendiri hampir mengalaminya. Dian menghela nafas perlahan. Mencari-cari lagi ayat terbaik untuk dijadikan kata semangat mereka.

"Add,kita bukan disibukkan dengan perkara maksiat. Kita disibukkan dengan berpersatuan. Tapi ..bukan semata-mata untuk memenuhi tuntutan ko-kurikulum. Sebaliknya untuk memenuhi tanggungjawab yang lebih besar, menyampaikan dakwah."

"Tapi kak..saya selalu rasa, kenapa Allah pilih saya? Apa yang Allah mahukan dari hambaNya yang takde apa-apa keistimewaan ini sebenarnya? Kadang-kadang sampai tak terkejar saya dibuatnya dengan semua kerja yang saya tak jangka. Rasa macam.. melebihi had keupayaan diri saya ini."

"Add,cuba tengok di sekeliling Add." Perlahan-lahan Addiniyah memandang suasana di sekeliling dataran Cendawan itu. Tempat makan paling popular di kampus mereka. Membuat 'observation'.

Terdapat siswa dan siswi yang begitu ramai membeli makanan mahupun duduk menikmati hidangan masing-masing di gerai-gerai makan dan meja makan berpayung yang disediakan di laman dataran. Ada yang berseorangan, ada yang berdua, ada yang segerombolan berkumpulan. Daripada yang berpakaian ala kadar, simple, dengan selipar jepun sehinggalah yang bersolek tebal dan berpakaian ranggi hingga menampakkan susuk tubuh. Karakternya pula berbagai-bagai; ada yang 'lembut mengalahkan perempuan', ada yang 'persis lelaki rupanya perempuan', ada yang 'sopan tak peduli orang', ada yang 'sembang ketawa tak ingat dunia'..Macam-macam lagi. Suasana seperti selalu. Bising. Di tepi-tepi sudut border pancuran air terjun pula terdapat pasangan-pasangan yang 'dalam-perancangan-kahwin-tapi-tak-tahu-bila'. Duduk 'berdiskusi'.

Perasaan kasihan terhadap mereka menerpa hati Addiniyah. Bagaimana kalau aku di tempat mereka? Nauzubillah. Teringat dia nekad untuk bergiat aktif dalam persatuan Mahasiswa Islam Prihatin di kampusnya. Sebagai perisai kepada diri sendiri selain dia juga turut berpeluang menyampaikan dakwah. Dia memalingkan wajahnya kembali ke arah Dian. "Kalau bukan kita, siapa lagi?" Bagai terngiang-ngiang kata-kata itu di telinga Addiniyah. Seolah-olah Dian mengkhabarkan kepadanya secara halus. Telepati, mungkin.

"Add bertuah. Add terpilih untuk membantu agama-Nya dengan kesibukan Add. Ada sesetengah pelajar disibukkan, tapi sibuk yang bagaimana? Sibuk bercouple, sibuk mencari duit, sibuk mencari populariti dan kebendaan..semua itu tak akan ke mana. Add fikir semua usaha kita sia-sia kah? Apakah Add sudah lupa dengan janji-janji Allah bahwa Dia akan sentiasa berada di samping kita dalam setiap perbuatan yang kita lakukan?"

Hampir menitis airmata Addiniyah mendengar perkhabaran janji dari Allah. Dia sendiri sudah bingung agaknya, jikalau melupakan janji-janji yang pasti itu.

"Bersyukurlah kerana masih terpelihara menggenggam amanat ibubapa dan Allah. Apa yang penting, jangan lupa doakan kesejahteraan mak dan ayah Add. Dan..rebut peluang menunjukkan contoh yang baik kepada mereka sebelum terlambat." Dian menitipkan nasihat buat adik kesayangannya itu.

Addiniyah menatap wajah Dian sambil tersenyum."Saya faham sekarang kak. Terima kasih. Saya akan ingat kata-kata akak." Terdiam sebentar dia. Cuba menghayati lontaran nasihat Dian dan mengambil ibrah dari suasana sekeliling mereka.

Dian teringat sesuatu. Raudhatul Addiniyah. Dia mengenali adik juniornya ini ketika di semester kedua pengajian. Seorang yang pendiam di awal perkenalan. Namun setelah lama mengenali Raudhatul Addiniyah, terserlah keramahan seorang adik manja. Dian terkenang detik pertama kali pertemuan mereka. Ketika itu meeting kali pertama Persatuan Mahasiswa Islam Prihatin di kampusnya. Juniornya itu kelihatan berseorangan. Orang baru, fikirnya. Setelah salam perkenalan dihulurkan semua ahli mesyuarat, pemilihan jawatankuasa diadakan. Raudhatul Addiniyah terpilih menjadi setiausaha kerja unit kaunseling untuk sesi yang baru ketika itu. Dia sendiri menggalas beban baru sebagai pemangku ketua unit kaunseling. Dan bermulalah tautan ukhwah yang semakin erat antara dia dan adik itu.

"OKlah Add, akak kena pergi dulu ni. Kejap lagi ada meeting persatuan fakulti akak. Jangan lupa pesanan akak tau. Kalau ada apa-apa masalah, jangan segan-segan bagitau." Dian mengingatkan Addiniyah. Segera dia menyusun kembali buku-buku di tangannya.

"InsyaALLAH. Terima kasih sangat-sangat. Lain kali kita 'sharing is caring' lagi ya.." ucap Addiniyah sambil tersenyum lebar. Gembira dapat bersua muka dengan kakak yang dikagumi itu walaupun seketika.

"Assalamualaikum."

"Waalaikumussalam."

Selepas bersalam, Addiniyah memandang dari jauh kelibat yang melangkah meninggalkan dataran Cendawan itu..

~Habis daa~
wallahua'lam.^^

Monday, July 20, 2009

English: of Nonnative Learner and Urban Challenge

"Why did you hate learning English during your secondary school?" I asked my friends one day.

"Because there's literature. What the purpose of learning the stuff? I couldn’t view anything related to English with that stuff. It was just a burden for me at that time." One of them answered.

Different from what I heard and believe—learning literature actually gives the students a first-hand experience on the norms and customs all over the world, in step with the language used to translate the knowledge.

Well, that was just a voice came out from a school leaver. What about our brothers and sisters in school? How would school goers say about learning English these days? I notice that most of us today still have a typical stigma about English; English is a secular language, without even think of the advantage of learning the lingua-franca. I’m afraid, this type of thinking would affect later generations ahead due to future parents today.

Why do we need to learn the language? –Teachers must first have the idea. As a future teacher I always want to give my humble opinion upon this question. First and foremost we must learn English not merely because the language is there in our curriculum. English is a useful language—we can find the language everywhere. How about pupils in rural area? They might not get the opportunity to observe English in every single spot in their hometown, but teachers can create the possibility by using several strategies learnt in the courses. There are parents who don’t even care about their kids’ learning style in English. Or they do not know how to care about this thing.

So, as a future teacher let us put ourselves in the condition first. Imagine that we are teaching form 4 students in remote area such as in Sabah or Sarawak. What will we expect? (As my concern is to future teachers in 2012 ahead, I will look things as it should in future) Is the classroom in 2012 will still be the same? The answer is most probably yes. So, with all the same heat, furniture, and atmosphere, imagine that you will teach the students to understand English. Students who have sorts of backgrounds and behaviors. It is true; we must also use various types of learning style to cope with different learning level. Self-pace isn’t a good strategy to be put into practice at remote area school.

There is another important thing that I hope more future parents put their ample concern on. The early childhood learning. During childhood period, kids do not learn things as formal as in school. They do not even know to focus on things and only do when it is animated, not boring, and is not too hard to be understood. As language barrier is getting more complicated for adults (13++) who begin to learn any second language, I personally think future parents have to change things before it is too late. Provide the children with suitable English materials and train children to speak quite often by practicing yourself to speak with your partner.

As for nowadays elementary school’s students who will sit for their PMR in 2012, they might get disturbed to cope with the PPSMI issue. Some view things would be better, yet there is still other constitution in urban area think that twist the EteMs (PPSMI) put a hard try during learning session. Apparently, to switch language is what counted in learning and teaching session in all regions. And it also put the science teachers on dilemma; so most of them will just adjust the learning by using ‘rojak’ language. I am myself not yet a qualified teacher, but I am writing this as my concern towards English language to be used by all locals in retrieving the knowledge in many places all over the world.

As a Muslim, I do aware that learning Arabic Language is more important since it is the language of Al-Qur’anul Kareem. Even then, it is not a fault to emphasise the strategies future parents and concerned family members can take to change their loved ones’ future. Please do not confine ourselves in learning any language.

You still can let small kids feel much enjoyed in using and interacting in more than one language. As a sister or brother, one of the things you can do is reading English material to your small sister and brother; at least once in a day before they go to bed. Or, you can just let them watch fun English kids’ TV programmes for elementary level. Still, there are numerous effective ways that could be taken. For future teachers out there, I think most of us are aware of the issue that our current government will boost the training and hiring of new English teachers by 2012, targeting of about nearly 14,000 teachers around the country. It is all as a reminder to us that we are already facing our middle journey in using and polishing our skill in this language literally and figuratively, and there will be young generations wait ahead for us to bestow the knowledge to them. Challenging chapters are only about to begin.

Parents might think that this is only a small matter; teachers would do the teaching in school, but actually learning language is not as what lies in such thought. Language is actually something that could be performed better when the subject has been prepared since his/her childhood. Teachers who plainly play the role to teach the accuracy and fluency, catching up the syllabus might be left behind the track if the students do not have the interest and still in the low stage...

When all's said, it then turns back to all parties to make move in all aspect they could.


Saturday, July 18, 2009

Satu Rindu

Handphone di sudut katil dicapainya. Dia mula menekan-nekan kekunci hp untuk memeriksa baki kredit. RM2.01. Terus dia menekan nombor telefon yang sudah dihafalnya itu. Membuat misscalled.

"Harap-harap dia call balik" getus hati Raudhatul Addiniyah.

Alunan minus one dari hp Add berbunyi beberapa saat kemudian. Add yang sudah dapat mengagak siapa pemanggilnya terus menjawab panggilan.

"Assalamualaikum,ummi!" terus sahaja dia menyapa pemanggil di hujung talian.

"WAALAIKUMSALAM..ni bukan ummi ni. Knape kakteh call? Ada apa?" suara seorang lelaki sebaliknya menyapa gegendang telinga Add. Dia sedikit hampa.

"La..Muaz!!Muaz balik ke? Hm..takpelah,nanti kakteh call balik."

"Iyelah tu. Nak call balik? Connotation tu untuk 'misscall balik' sepatutnya." Getus hati kecil Add teringat kesalahannya.

"OK,"Muaz menjawab pantas. Talian diputuskan.

"Rindunya kat ummi ni.." Add belum puas hati. Sebentar lagi akan bermula program di universitinya. Dia belum berhubung dengan insan tercinta itu sudah hampir dua minggu, agaknya.

Sekali lagi hp dicapainya. Menekan-nekan kekunci hp.

"Salam..ummi sihat? Buat apa tu? Kakteh rindula kat ummi.." Mesej dihantar. Jam di hp sudah menunjukkan pukul 1.00 pagi.

"Tak mungkin ummi akan balas waktu-waktu macam ni,"fikir Add kemudiannya.

"Esok ajelah jawabnya ummi akan balas. Sape suruh mesej lambat-lambat." sambung Add lagi.

==========================================

"Tik!" Bunyi mesej dari hpnya membuatkan Add tersenyum. Gembira mendapat balasan dari orang yang sangat disayanginya itu.

"Tidur ke? Bila nak balik?" Add perlahan-lahan membaca mesej tersebut. Tidur? Pantas dia melihat jam di tangannya. Pemberian insan tersebut. 0819. "Ini mesti perli ni.." pantas Addin dapat menangkap maksud si pemberi mesej. Dia terus menekan kekunci hp untuk membalas.

Apelah. Add tersenyum sambil menggeleng-gelengkan kepala. Mesti ummi tak percaya dia ke masjid awal-awal waktu begitu.

"Tak..kakteh ada kat masjid, tengah dengar kuliah. InsyaAllah kakteh balik 28hb 8 ni."

Straight to the point dan tersusun ayat BM yang dihantar. Maklumlah, generation gap membuatkan Add maklum dia harus menulis dengan cara begitu. Selesa juga, fikirnya. Daripada membaca gaya bahasa mesej budak-budak generasi sekarang yang berbagai-bagai ragam.

"Gilew nyerrr..apew nk wut nieyyy..." teringat satu mesej yang pernah dibacanya. Kadang-kadang naik pening dia dengan segala gaya bahasa yang merapu-rapu sebegitu. "Aii..awak tu bukan generasi zaman sekarang ke?" seketika dia teringat. "Heh, grown up lady. Tak lama lagi akan jadi orang dewasa...80's babies blues"

Add teringat ketika mula-mula umminya mendapat hadiah hp daripada abuya nya. Bukan main susah lagi ummi ingin menggunakannya. Nak tekan butang hijau untuk menjawab panggilan pemanggil pun, disuruhnya mana-mana anak-anaknya yang berada berhampiran untuk melakukannya. Sekarang, ummi sudah pandai menaip mesej. Add tersenyum lagi mengingatkan semua itu.

"Hah, senyum sorang-sorang...berangan lah tu!"

Satu suara yang dikenalinya menyapa.

bersambung...

Wednesday, July 15, 2009

Aku Lupa Aku Ada Dia

Saat langkah ku berderap,
Tangan menggenggam kitab,
Terus layar-layar bisu bermain di minda,
Aduh! Peritnya bila mengenangkan.

Rasa ingin kuteriak satu dunia,
Bahwa aku cuma manusia,
Aku tiada kuasa untuk memuaskan hati mereka--yang selalu betul,
biar mereka bukan dari kalangan mereka yang mengenaliku,
perlu memperlekehkankah? perlu menyisihkankah? Ego?

Di dunia,
ya..aku cuma seorang rabiatul adawiyah,
yang manusia selainnya menilai dari kejelekan nilai manusia itu sendiri,
Aku tidak terlawan dengan pandangan mereka,
Terkadang aku rasa aku bukan milik di sini,
Aku tidak serupa dengan mereka,
Aku ingin segera pulang,
pulang kepada-Mu.
biar aku sering rindukan pertemuan; pertemuan yang baik-baik,
dengan-Mu.
namun bekalan masih belum cukup.

Bila bait-bait itu menerjah lagi telinga ini,
Memaksa mindaku mentafsir sebaris demi sebaris ayat,
Aku tiba-tiba rasa lemah,
Tiba-tiba rasa gundah.
Walhal seharusnya aku membuka lebih banyak ruang di hati ini,
Menerima seadanya kerna dia juga manusia.

Semakin hari, semakin jauh rasanya hari itu,
yang telingaku desing dek kata-kata,
jiwaku lemah dek pandangan sinis,
langkahku lesu dek tunjalan arahan-arahan yang tak kabur egoisnya,
lalu bila satu garisan kucapai,
aku merasakan,
rupanya aku yang terlalu naif!
Aku lupa aku ada Dia,
ya..Dia yang seharusnya menjadi segala-galanya bagiku.
Bukankah Dia yang akan menentu segala-galanya?
Bukankah Dia yang akan menguatkan?

Lalu, dari saat itu,
aku tegakan niat dalam diri,
untuk apapun yang aku lakukan,
untuk Dia.
biar susah.
biar payah.
biar aku sahaja yang tahu.

Dan langkah pantas ku teruskan,
kubuang jauh-jauh layar lara bisu dari minda,
kutinggal jauh luka-luka semalam.


Aku tahu dan pasti,
hati ini sudah lama menjadi milikNya.
cuma bila aku seorang manusia,
terkadang,
aku lupa aku ada Dia.


Rabiatul Adawiyah Rayah
5: 27 am
Villa Indah Permai,
Shah Alam,
Selangor.



p/s-Puisi ini mengandungi maksud yang cukup tersirat. Selamat membaca dan mengkritik! ^o^

Tuesday, July 14, 2009

Reliable Reminder

Sebahagian dari koleksi kata-kata motivasi kiriman sahabat-sahabat ana..semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua..insyaAllah.

"Ukhwah ibarat bunga. Andai tak dibaja dan disiram, akan menjadi layu, hilang serinya dan akhirnya mati. Semoga Allah sentiasa suburkan hati kita dengan kasih sayang dan ketaqwaan kepada-Nya. Semoga ukhwah kita akan terus berkekalan hingga akhirnya. Mencontohi Rasul SAW dan sahabat dalam berukhwah, oh manisnya. Salam ikhlas tanda ingatan..aku menyayangimu kerana Allah..:-)"

"Di celah-celah badai kesukaran..SENYUMlah..Pasti ada keSENANGAN selepas keSUSAHan,keGEMBIRAan selepas keSEDIHan, keJAYAan selepas keGAGALan..Jiwa-jiwa yang gelisah akan takut menghadapi keSUSAHan..Manakala jiwa-jiwa yang disaluti IMAN akan tabah mengatasi keSAKITan..kerana jiwa yang disaluti IMAN percaya apa yang berlaku adalah kehendak yang MAHA ESA.."

"Sahabat..Renung fikiranmu, ia menjadi kata-kata..Renung kata-katamu, ia menjadi perbuatan..Renung perbuatanmu, ia menjadi amalan..Renung amalanmu, ia menjadi sifat dirimu.."-

"Di mana sahaja 'dia' berada, pasti Islamkan agung semula. Bila sahaja 'dia' berbicara, pasti syaitan kan membencinya. Bagaimana sahaja 'dia' memimpin alam maya, tersenyumlah malaikat dengan bangga. Untuk apa sahaja tujuan 'dia' melangkahkan kakinya, nurnya takkan pernah hilang menerangi insan di sekelilingnya. Semoga dikaulah 'dia', yang menjadi kebanggaan agama..insyaAllah..:-)"

"Seorang bijak pandai Islam berkata,"Jika engkau mahukan kemesraan dengan Allah..maka engkau mesti garang terhadap dirimu sendiri..tidak mengikut segala nafsumu..kalau engkau sudah merasai manisnya berhubung dengan Allah, tahulah engkau bagaimana pahitnya berpisah denganNya...Moga dalam lindungan Allah..moga jadi wanita yang menjadi sayap kiri pejuang agama-Nya..yang hidupnya sentiasa merindui syahid..insyaAllah.."

"Dakwah itu suatu tugas. Upahnya, ujian yang mendatang. Bukan jalan yang senang. Pendakwah pasti teruji. Teruji dengan kesengsaraan. Mungkin kesenangan dan kemewahan. Apa-apa sahaja yang bakal melintang di jalan dakwahmu, bersabarlah."

"Wahai hati...Bila engkau memandang segalanya daripada Allah, Yang mempercepatkan segalanya..Yang menimpakan ujian..Yang menyebabkan sakitnya hatimu...Membuatkan keinginanmu terhalang...Pastinya damailah hatimu..kerana masakan Allah sengaja mentadbirkan segala-galanya dengan sia-sia..Bukan Allah tidak tahu deritanya hidupmu..Pecahnya hatimu..Tapi mungkin itulah yang DIA mahu..kerana DIA tahu..Hati yang sebegini lebih lunak dan lebih mudah untuk dekat dengan-NYA..."

"Ya Allah..andai temanku resah, tenangkanlah hatinya dengan teduhan ma'rifahMu..Andai dirinya terancam, lindungilah jasadnya dengan kebesaranMu..Andai tubuhnya kedinginan, selimutkanlah dengan kehangatan kasih sayangMu..Andai dirinya merindu, rindukanlah jiwanya dengan saat bertemu denganMu..Ya Allah, jangan kau biarkan hati+jiwa+jasadnya terpesona dengan duniawi..Khusyukkan jiwanya dalam rukuk+sujud menghadapMu...Berikanlah kejayaan di dunia dan di akhirat..Semoga dirinya selamat selamanya..Amiin..:-)"

"Sesungguhnya perjalanan seorang daie itu sangat panjang dan melelahkan. Ketika itu orang lalai akan hairan melihat daie menyengsarakan diri dalam kelelahan dan bertanya,"Sampai bila kau akan melelahkan diri?" Dijawab daie dengan pasti," Sebenarnya aku mengharap pengistirehatan (syurga)"


"Indahnya ukhwah ini, di kala lupa ada yang mengingati, di kala tersilap ada yang menasihati, di dunia jasad dan hatinya menemani, di kubur nanti pasti doanya mengiringi, kita tidak mencari sekelumit redha manusia, yang kita cari seinfiniti redha ALLAH!
Moga hidup sentiasa diberkati Allah.. moga dirimu dalam dakapan rahmat Allah..moga dirimu dalam pelukan kasih-sayang Allah..moga dirimu diselimuti maghfiratullah, moga itu menjadikanmu lebih taqarrub ilallah..Ukhwah fillah ilal jannah!"

"Teruja aku pada kata-kata Imam Al-Ghazali yang mulia: "Ukhwah itu bukan pada indahnya pertemuan, tapi pada ingatan seseorang terhadap saudaranya di dalam doanya.."

"Buat sahabatku...sesungguhnya aku tiada hadiah yang paling bermakna untukku beri dalam persahabatan ini. Aku berpesan kepada diriku dan juga dirimu sahabat bahawa..Carilah redha ALLAH kerana itulah kemuncak segalanya, kerana di situ juga terbitnya bait-bait cinta yang membuka pintu untuk meletakkan bahawa, "CUKUPLAH BAGIKU ENGKAU YA ALLAH, TIADA DIHATIKU MELAINKANMU.."Moga Allah pertemukan kita bukan di dunia sahaja malah di akhirat nanti dengan kemenangan yang hakiki..insyaAllah!"

Credit to : Angah, Meera, C'ngah, Ema, Kak Nurul, Afiqah, Kak Zaf, anonymous..


Wallahua'lam.

Monday, July 13, 2009

*Garfield Dalam Kenangan

Ini bukan Jackie /Garfield

Kucing jiran ana diculik. Mungkin itu intro paling sesuai untuk post kali ni... Beberapa hari lepas gempar dengan kejadian tak disangka-sangka. Selama ini kucing yang kami panggil Garfield bebas berjalan ke sana ke mari (Tuan dia panggil Jackie, tapi kitorang suka hati je panggil Garfield) ,tiba-tiba sahaja diculik. Siapa yang culik? Wallahua'lam.

Kronologi penculikan Jackie @ Garfield

Beberapa hari lepas

Seorang saksi mengatakan beliau ternampak sepasang suami isteri seolah-olah bergaduh. Saksi tersebut turut melaporkan bahawa si suami seperti memarahi seseorang dalam bahasa urdu (urdu ke?) nya yang pekat, sebelum mengambil helmet dan terus menunggang motosikal menuju ke arah destinasi yang tidak dapat dipastikan. Manakala si isteri menekup mukanya sambil menangis teresak2...hal ini menimbulkan kecurigaan di hati saksi tersebut.

Sehari selepas itu

Penulis sendiri disoal oleh seorang yang tidak dikenali yang dipercayai merupakan salah seorang jiran penulis. Orang yang tidak dikenali itu memakai baju berwarna biru dan mukanya kelihatan sedikit pucat. Ketika ditahan untuk sesi soal jawab, penulis dalam perjalanan menuju ke mesyuarat persatuan beliau. Antara isi kandungan temuduga tersebut:

"awak duduk sini kan?"
"aah..ye saya. Knape?"
"awak tau tak yang umah sebelah ni (sambil jari telunjuk menunjuk ke arah rumah sebelah), kucing dia kena culik?"
"haa?..ye ke? tak tau pulak saya..patutla ari tu ada orang nampak auntie nangis3.."
"tulah..auntie tu cakap orang yang culik tu naik avanza biru, tiga orang dalam tu, pompuan..pakai tudung."
Aiyak.."pulak dah..hm, saya pun tak tau sangat lah. tapi penah gak la tengok avanza biru tu."
"itulah..kot2 kenal sesape..kawan2 ke yang naik avanza biru."
"owh..saya takde kawan naik avanza biru..lagipun umah saya, kawan2 sume x suke bela kucing..kucing yang selalu datang umah kitorang pun, kitorang tak bela."
"owh..camtu ke..takpelah kalo camtu."
"ok..g dulu ye."
Alamak, lambat pulak gi meeting kali ni~

Tak lama lepas tu, kawan serumah turut membuat kenyataan tentang kejadian yang tak disangka2 ini.

Kata beliau,
"Auntie cakap hidup dia dah tak tenteram sekarang. Dia dah anggap kucing tu macam anak sendiri. Dari kecik lagi dia bela kucing tu."
"Saya cuma mampu suruh auntie bersabar.."

Penulis turut menambah,"hm..tulah, bimbang jugak kalau2 auntie tak kuat. Hmm..(sambung la sendiri)"

Dan sehari lepas tu bertembung dengan family auntie waktu nak pergi kuliah.
Menurut auntie, dia dah tampal poster jackie kat banyak tempat, tapi still tak jumpa..takpelah auntie, sabar ye...sapelah punye kerja, tak dapat lagi kami main2 dengan Garfield...

Macam ni lah lebih kurang rupa Garfield..besar pun lebih kurang

Jadi, pada sesiapa yang terjumpa Garfield @ Jackie, sila laporkan segera di balai berhampiran anda.

"Kita dituntut mengamalkan sifat-sifat tolong menolong, berbakti, dan menjalinkan persaudaraan bukan sahaja sesama Islam, bahkan juga dengan mereka yang berlainan agama sebagai umat manusia, kecuali bila mereka mengganggu agama Islam dan Muslimin..."

P/S-sorry if there are so many bm's violation..(future linguist's blues)^O^...Thanks to *Dakkecik, who encourage me to write something on this curious case.

Wallahua'lam.

Saturday, July 11, 2009

The Road to Success

The road to success...

is always under construction!

Monday, July 6, 2009

Kita Rojak Sikit!

Amaran!: Kandungan di bawah adalah dilarang untuk ditonton oleh orang2 yang sedang berpuasa. Harap maklum.

~Kek Coklat Bismillah~

"The power of baking cakes..can make you relaxed..instead of worrying bout all troubles."


Kek ni kali ke brape buat ntah. Tapi memang sedap hingga menjilat jari..nyum3
Yang ni sekali tengok macam sarang semut. Dua kali tengok macam coklat urai yang ditabur2 secukup rasa dan memang membangkitkan selera makan kanak2.
Yang ni pun sama...sedap tak terkata.

Konon2 nak jadi photographer, amik gambo dari tepi

Sangat sedap. Seriously.

Meh kita letak topping banyak2..ummi kate topping tu utk tutup cacat kek.(Bersepah dapur kitorang kerjakan, tapi ummi mmg mak yang memahami..syukran ummi!)

Dari atas: bersinar2..topping yang memukau pandangan mata.

Ni step ke berape ntah. Nanti check balik. Tapi it's all about before you put the mixture into the microwave

Yeah. Ready, get set...go!!

Ni resepi dia. Salin jangan tak salin...!

1)Mula2 pukul 250g butter & 2 cawan gula halus. Pukul sampai kembang. (Bukan sampai mati)
2)Pastu masukkan telur 1 per 1 (dalam anggaran 3 biji telur)
3)Pukul sampai kembang
4)Masukkan tepung+serbuk koko..(nisbah~ 6 sudu tepung: 1 sudu serbuk koko)
5)Pukul. Masukkan secubit soda bikarbonat.
6)Masukkan anggaran 1 sudu besar coklat masak yang dah dicairkan secara double boiler. Pukul guna whisk sekali lagi sampai sebati.
7)Masukkan sedikit air sejuk.
8)Pukul sampai sebati.

Topping:
1)Masukkan 1 sudu besar susu pekat ke dalam periuk double boiler
2)Masukkan 3 sudu besar air, panaskan dan kacau bersama susu pekat tadi
3)Masukkan 100g coklat masakan. Kacau.
4)Dah sebati, bolehla dituang ke atas kek yang siap dibakar. (Tunggu sehingga kek sejuk)

*Bakar adunan kek dalam oven dengan suhu 180°C selama lebih kurang 45 minit.

p/s-Kejadian membuat kek ni berlaku masa cuti sem baru2 ni. Terima kasih kepada mereka2 yang telah membantuku menyiapkan karya (karya ke?) hebat ini terutama sekali angah, mcyam, mclah, dan ummi. Yang lain2 tolong jugak..tolong makan. ;)
Sekian.
May Allah bless us always.

Sunday, July 5, 2009

Nu Sem: It's All About Your Mind Setting

Everything above can be regarded as my 'gizmo' in study, minus the calculator..=p

In the Name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful.

Intention. Why am I learning? That’s a question. Simple for me, I love my course. I love my subjects. I love my lecturers. OMG, am I too optimistic about everything? No. Actually I am just like others. I have my weaknesses in certain areas. But as long as I know, we ought to learn not only for the purpose in this world, but also for Him--to cater for His love. Just now was my first class for this sem, and I entered the class with a weird feeling. Long time do not see my friends. First person whom happened to greet me before we entered the class was Hafiz, our new class rep for counseling subject. And the second person was Syaza, whom said I am skinner than before. :D. Perhaps I am. Everyone seems chubby on this new day. First class to enter, was the counseling class.

The air is tough. But seeing Puan Hajah entering the class as our lecturer for this subject is a relief. Plus, she is the advisor for the PMFP (Faculty of Education’s Student Society). She said in her vigorous smile,”This subject is a dry subject. But I am going to make it interesting for you. You can hate the subject, but do not hate the lecturer". We laughed nonchalantly in our excitement and nodded because we realize it better. 4th sem. Hope there’s nobody feel tired already to spend and go through this new sem.

I have to read a lot and socialise in groups. And heaps of memorizing is counted too. Then, first activity was talking to your friend besides you about what you had done during holiday, and problems you had to face a year back. Like releasing all hitches from your body. I shared my story with Ayuni and Azni.~_~. We got our first textbook; The Theory and Practice of Counseling and Psychotherapy. Puan Hajah said she is ex-Kisasian. Really? I don’t know it before (now I know). Ok, talking about problem, I got problems back then. One of them was when I had a baffled dilemma about my minor in Tesl. What am I going to take as minor since I am literature-oriented student. However, my friends around me kept encouraging me to take counseling. And another friend ask me to do solat istikharah (perform a pray to ask for guidance from Allah). So, I did it but it was not that frequent. There’s my junior ask me about how the accuracy of this solat.

"What will Allah makes to show us the true way?" Hmm..that’s a tough question. I also wonder about that. So, you guys out there? Do you know how? =P. Personally, I think there’s an answer when we find it ourselves; whether the things we want to make up or choose is right or not. For instance, you will have the feeling of unpleasant or displease towards a thing you want to choose between two(or more)of crazes. So, that would be more or less is the answer. Or suddenly something happen that makes you change your mind towards your previous in waiting choice. But most of people I ask would say that Allah shows the correct answer by dream. Sometimes we would vision about the preference in our dream. I also read about the good dream where usually it will happen during early morning; in the period of two of third quarter in the night.

“Guide us on the right path.” 1:5 (Al Fatihah)

My other dilemma is, after I finish my degree, what should I become first? Gaining experience as a teacher first, or taking for my master, and then poof! I am a lecturer! A teacher will probably becoming a lecturer in his/her way later on, but lecturers are rarely (or none?) to leave the job to become a teacher. (Well, I guess life is not that easy). As a Muslim, I must think of moderation and my contribution as a Muslim. What can I do if I am a teacher. Or a lecturer. Both are educators. But the only difference is the way I am going to teach—the early and late teenagers (or young adult, eh?). So, I am hoping for Allah’s help. (Indeed, Allah is always helping).

Saturday, July 4, 2009

I Got News!

When there's nothing left to help, it hurts inside; when you can just say to a person who is having a big problem in life: "be patient."

Taken from somewhere (I can't trace back the track, but just remember the words):

"When you have problem, don't say, "Oh My God, I have a big problem!"
Instead, you must remember to say, " Hey Problem, I have a BIG GOD!"

(Allah is the Almighty!...)

Well, it is true that things are easier said than done. At the meantime, I could just pray. Pray so that all of the problems would be healed. Sooner or later. There's might be something behind all things happen.

p/s-The news is, two friends of mine are facing with terrible tragedy. One involved in a car accident, and the other one got into a motorbike accident. In pain; confused. Distracted. And distressed. So, it is kind for all of you out there to pray for their recovery. Thanks a million times...

Thursday, July 2, 2009

Mind's Murderer

Time flies:
arrows of sun rays racing;
stab the skin
through the dusty window panel--
The desperate rage
begs to enter his overstuffed mind
over and over for a fortnight
or twenty years, eh? Then
mind's murderer! a cemetery
of newborn ideas--
eager looking semester witnesses
in its forever silent mode.
The flaming eyes turn and there--
his solitary maw zipped up;
out of anger, out of hatred.

Rabiatul Adawiyah Rayah
3.40 PM,
3rd July 2009
Villa Indah Permai,
Shah Alam,
Selangor.