Friday, September 25, 2009

"Stories" From My Childhood...

Last night, before she went to bed, my youngest sister, Kakak asked me to read her a book. I looked at the title, "40 Stories". So I spent some time read the book to her. (It is really read to sleep + bedtime stories actually) I asked her to choose a story. The nine-year-old tyke nonchalantly pointed to a page in the book. She asked me to read her "Abi Qalabah's Dream".


After that, I also read her other stories from the book.Reading this kind of story actually gives me a nostalgic feeling of my childhood. I remember when I small, my dad used to buy volumes of such story book. Indeed, it is not merely a story book. It is neither fictions nor fairy tales. It is fact which guides us to think, and ponder on values lies in history. I read those stories when I small, and was really into them.

......

There is a history about Abi Qalabah dreams;he has seen a breach grave.The bodies are out, sitting on the edge of their graves.

However, none have signs on their faces which acquired as NUR. In his dream, Abi Qalabah also views one of his neighbours in the same situation. He asked him about the absence of the dead neighbour's Nur. Conversely, the neighbour said,
"Indeed, for those who acquire the Nur is because the doa from their children and friends. Unfortunately, my children are not doing good deeds and do not pray for me."

After hearing the answer, Abi Qalabah instantaneously awake. On the same night, without wasting any time, Abi Qalabah calls the neighbour's children to tell about what he have dreamt about their father. Hearing the case, the repented children promise in front of Abi Qalabah to pray and practice
charity for his father.


Not long time after that, Abi Qalabah once again sees his neighbour in his dream. However, this time, there is presence of NUR on his face and it's looked brighter than the SUN.


.......

p/s: [notification for dear readers]

There are lots of assignments need to be settled, so I am going to put my blog in sleep mode until my study week..perhaps.<--means, I will search for an opportunity to update~...^^

Wassalam.

Friday, September 18, 2009

Je Vais Très Bien de TERENGGANU, Merci..


Salam Alayk..

Alhamdulillah, semalam selamat sampai ke kampung halaman.
Mungkin, biiznillah, esok insyaAllah umat Islam bakal menyambut 1 Syawal.

Jadi di sini ana ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA, AMPUN MAAF ZAHIR BATIN
, BAWAK KERETA ELOK2 KEPADA:-

Yang tercinta..
Ummi & Abuya
Angah
Abang Ija
Adik-adik yang kakteh sayang selalu,McYaM, McLah, Awiz, Muaz, Kakak

Teman-teman sekuliah Farah,Anis,Fariha,Vel, Azni, Yuni, Hafiz (raya jangan lupa assignment--untuk diri ini juga)..

Sahabat seperjuangan PMFP (Syukran Jaziilan for SCORE'09)

Kakak-kakak yang memahami dan bersabar dengan diri ini--kak Ilah, Kak Dilah, Che Ngah, Kak Ainie, Kak Lia, Kak Biey, (Generasi VIP esp), Kak Siti, Kak Diyana, Kak Erwin, Kak Ekin, Kak Fidah, dll..

Sahabat2 SEPERJUANGAN, di mana sahaja anda berada..

Ema, Amal, Kak Qilah aka Along, Meera, Alia, Izzah USIM, Ijah, Muzakkir UMT, TG UPSI, Hafiz dll

Supporter
adik Hazwan, adik-adik yang ana kenali melalui iluvislam.com...Alia, Shahidah, Shafiqah, Azie, Hanim..


Semua Krew Iluvislam--esp Puteri, Masyitah, dan Syawal...

x-shamsian dan x-kospintian yang mengenali diri,

serta pensyarah2 dan guru2 di mana sahaja berada,

..dengan ucapan uhibbukum fillah,

makan nasi impit, lontong, rendang, ketupat, kuih raya, dll ingat-ingatlah diri ini.

Minta maaf atas semua yang terlebih, terkurang....semoga syawal kita dalam peliharaan-Nya..Amiin.

SALAM SYAWAL 1430H
MAAF ZAHIR BATIN

Wallahua'lam.

p/s: sesape nak datang rumah saya, silakan..tapi bagitau dulu ye. LOT 6804, JALAN SANTONG, KG.BUKIT MERAH, 23100 PAKA, DUNGUN, TERENGGANU.
Maksud tajuk entry:"saya baik-baik sahaja di Terengganu..terima kasih!"
versi French..:)

Reality Hurts, but Dream Hurts Even More

"....kamu ada seminggu lagi masa untuk hidop."

Kasim cepat-cepat bangun dari kerusi.


"Tipu! Aku tak percaya! Tidak..tidaak!!"

Laung Kasim seraya menggeleng-gelengkan kepalanya. Dia hilang pertimbangan. Sedikit demi sedikit mukanya berubah menjadi pucat, lesu tak bermaya. Kasim terjelepuk ke lantai. Dia meraup mukanya yang sudah basah berpeluh dengan airmata itu.

Rasanya baru semalam Kasim ke rumah buah hatinya. Rasanya baru semalam Kasim meluahkan isi hatinya; berjanji dengan buah hatinya itu dia mahu menamatkan zaman bujangnya selepas raya ini. Aduh..sakitnya kenyataan ini. Kalau dia tahu begini kesudahan hidupnya, mahu sahaja dia duduk beriktikaf sahaja di surau-surau mahupun masjid yang selalu tak cukup isi jemaah muslimin itu. Tapi tak mungkin Kasim akan buat itu semua sebulan yang lepas. Ya...sebulan yang lepas, Kasim tak mengetahui sedikitpun tentang perihal penyakit yang dialaminya itu. Jadi Kasim, seperti Kasim yang lain, sibuk dengan urusan dunia. Sibuk dengan hal membahagiakan buah hatinya, Sabariah yang memang terkenal dengan kecantikan semulajadinya. Sabariah yang begitu mempesonakan hati Kasim. Hampir setahun mengenali Sabariah, mana mungkin Kasim akan melepaskan dia pergi. Tapi sekarang...

Kasim termenung. Seminggu...apa yang boleh dia lakukan? Tiba-tiba dia merasa pening. Serentak dia merasa seperti sesuatu menyucuk-nyucuk kepalanya itu. Aduhh...sakitnya Ya Allah. Seperti digerudi rasanya kepala Kasim. Kasim tak tahan lagi. Kasim lihat di sebelahnya ada sebotol air. Ya! Air.. Kasim cepat-cepat membuka penutup botol air itu.
Rasa Kasim, itu botol air mineral yang dibeli seminggu lepas di Kedai Ah Beng di Uptown (apa aku mengarut ni). Ah..pedulikan! Hajat Kasim mahu membasahkan tekak dengan air itu. Mahu membasahkan juga kepalanya supaya terasa sedikit dingin. Tapi...

Kasim terasa panas. Panas yang amat. "Apa ni???" "Aduhhhh...sakitnya..panas..panas..."Kasim terkinja-kinja. Badannya memberi refleksi. Tiba-tiba dia melihat di depannya ada gaung yang dalam. Amat dalam sehinggakan Kasim jadi kaget. Panas dan pening tadinya hilang. Kini dia jadi kecut perut melihat gaung yang luasnya sebesar alam. "Tuhaaaan..tolong akuuu!!" jerit Kasim dalam tak sedar.


"Woi, Kasim, bangun la. Itulah..tidur lagi lepas asar..sekarang dah pukul 7 suku dah ni. Dah nak berbuka ni. Hang ni betui la Kasim..!" Suara Leman, teman serumah Kasim mengejutkan dia dari tidur.

"Mimpi rupanya aku!"


"Tuhan..terima kasih kerana memberi aku peluang untuk aku bertaubat.."

************************

.....

Cerita yang dibuat bila tengah bosan..inilah jadinya~Kalau rajin, fikirla sendiri apa pengajarannya..^^

Wallahua'lam.

Wednesday, September 16, 2009

Released: Scenes of Ramadhan@Faculty of Education (SCORE) '09

Salam Ramadhan to all..

Sesungguhnya, beruntungla org2 yang mendapat keampunan dan kemerdekaan daripada api neraka setelah berakhirnya Ramadhan sebagaimana yang dijanjikan Allah SWT.

Saya ingin berkongsi sedikit tentang aktiviti yang telah dijalankan minggu lepas di fakulti saya. Minggu lepas sesungguhnya minggu yang 'huru-hara' sedikit bagi saya. Namun Alhamdulillah, berkat usaha semua, apa yang dirancangkan menjadi juga walaupun tidaklah 100% sempurna atau lancar sepertimana yang diharapkan oleh Cik Pengarah. Apa yang membuatkan saya betul-betul tak boleh lupa ialah, komitmen dan sokongan daripada sahabat-sahabat untuk Tadarus Team dan bahagian jualan. Kalian bekerja tanpa sungutan sedikitpun. Insha Allah, ada ganjaran buat kalian di sana.

Alhamdulillah, pada 8-13 hb 9 2009 bersamaan 18-23 Ramadhan 1430H, Persatuan Mahasiswa Fakulti Pendidikan UiTM Seksyen 17 telah mengadakan Program SCORE'09. Program yang dijalankan selama 6 hari berturut2 ini bertujuan untuk menghidupkan Ramadhan di Fakulti selain mengumpulkan semua pelajar Fakulti Pendidikan dalam suatu majlis. Melihat pada tarikh, mesti ramai yang tertanya2 bukan, kenapa lambat sangat?
One of the reasons behind..--> Of all activities around us in Ramadhan, everything is very enormous at the beginning. But at the end of the month, you can see a decreasing number of the activities at most musollas and mosque. That is why, we thought that it would be meaningful and can be regarded as an opportunity as well for the students of the faculty to find something new to keep searching for a deedful Ramadhan. ^_^
Program berakhir pada 13 hb 9 lalu dengan kehadiran Dekan Fakulti, Prof Dr Normah Abdullah, Timbalan Dekan (HEP), Puan Hajah Zaiton Ahmad, dan Ustaz Mohd Fauzan Madzlan (penceramah jemputan), serta sebahagian pensyarah-pensyarah dan staff. Terima kasih diucapkan buat semua yang telah menjayakan program ini terutamanya VAESA, Imam serta pentazkirah dari kalangan pelajar fakulti, urusetia program--Safwan (AJK Peralatan & Tempat), Anyss (S/U), Kak Nad, K.Lailatul (AJK Publisiti), Wani, K.Aisyah (TTK), Rosni (AJK Pendaftaran), Mardiyah (Timbalan Pengarah), Stanly, K.Khalilah (AJK Makanan) dan juga Ayuni (Bendahari). Sekali lagi, terima kasih yang tidak terhingga dan segala kekurangan, jadikan ia sebagai satu muhasabah untuk kita hadir menjadi dan memberi yang lebih baik. Juga ucapan khas terima kasih secara peribadi saya tujukan buat Kak E-lah, K.Lia, Che Ngah, K.Dilah Ibrahim, K.Ainie, K.Tinie, K.Diyana, Anis, Haha, Nad, Ika, Lynn, Mimi, Azni, Ayuni serta Farah yang telah banyak memberi sokongan moral secara tidak langsung kepada diri ini.

Tanpa kalian semua juga tanpa izin dari-Nya, program ini tidak akan menjadi satu realiti.

These are some of the pictures snapped before and during the program for all of you to take a tour on discovering what's beyond..


Fakulti Pendidikan-Inilah bangunan Blok M yang asalnya merupakan sebuah bangunan sekolah menengah..

Can you guess which one is the poster? Yup! the one pasted on the center. Ignore others please!

If you can spot, there's a small mistake there...~

Qari dan Qariah khusyuk membaca Al-Qur'an..sebahagian dari pelajar yang menyertai Tadarus Team
I think that's all for now. But later i'll paste another photos of the program since most of the photos are still in delivery..~~

Wallahua'lam.

*********

9:27 PM

Sepertimana yang dijanjikan, di bawah ini ada sebahagian lagi gambar semasa program..~~


Saya kongsikan sikit tentang apa yang disampaikan ustaz penceramah:

>>Ustaz ada sebut sal doa yang dimakbulkan..time2 nak dekat berbuka tu, insyaAllah doa makbul..juga malam raya..banyak lagilah..ade satu yang ustaz sebut, sal realiti pelajar zaman sekarang..disebabkan ustaz merupakan seorang penceramah bebas yang seringkali ke sekolah2 memberikan motivasi, katanya sekolah yang ada kes jenayah / juvana yang teruk..kalo dicheck besenya tenaga pengajar di situ kurang menekankan bab2 agama..ustaz sangat menekankan kepentingan meletakkan Islam sebagai asas hidup. Pengalaman beliau sewaktu di Mesir, di mana pernah beliau bertemu dengan seorang kenalannya di Mesir yang mempunyai sebuah kedai. Namun apabila tiba waktu bulan Ramadhan, kenalannya itu meninggalkan semua urusan perniagaannya selama sebulan semata-mata nak menumpukan ibadat dalam bulan Ramadhan. Bila melihat keadaan tersebut, ustaz yang tak berpuas hati lalu berjidal dengan kenalannya itu..

"ya sheikh..enta buat macam ni..kalo nabi masih hidup, nabi pun tak setuju dengan apa yang enta lakukan. Bukankah nabi tak ajar kita tolak dunia secara total? perlu jugak bekerja untuk makan pakai.."

Lalu dijawab oleh kenalannya itu.."Syeikh, ana dah 11 bulan menggunakan seluruh kudrat ana untuk mengejar kebahagiaan hidup di dunia.. jadi salahkah ana menggunakan seluruh kudrat dan waktu yang ana ada dalam masa cuma sebulan untuk mengejar kebahagiaan hidup ana di akhirat yang kekal abadi?"<<--lebih kurang la ayat ustaz tu....~_~


Akhirul kalam..persoalan, puasa kita macamana? Ibadat kita tahap mana dah? Tepuk dada..tanyalah iman. Jangan tanya aiman, nanti aiman jawab: AIMAN TAK KISAH...

p/s: Still have 2 days left for Ramadhan..erm,should beware of the coming enemy to come and do hunting for the Night of Power with His Guide.

May ALLAH Bless, always and always!


Wallahua'lam.

Hamba Allah yang dhaif sedhaif-dhaifnya,
Adawiyah Rabiatul


Tuesday, September 15, 2009

What Will You Do When You Find Someone Like You? Yes you!

What will you do when you find someone who is just like you? How would you feel?


p/s:Ambiguous nye tajuk..:D..haa, silakan jawab..jangan tak jawab. Jawapan paling kreatif akan dapat hadiah.:)

*sah sehingga raya ke 7

OK, wassalam.

mode: banyak benda nak tulis, tapi kena kiv dulu..bizi sikit(alasan femes)

Monday, September 14, 2009

Teacher, Teacher Ada Friendster Tak?

Sabtu, 12/09/09

Kira-kira pukul 8.30 pagi aku mendapat panggilan daripada Kak Bah, k
akak kesayangan aku. Tak sangka pula aku Kak Bah meminta pertolongan untuk aku menggantikan tempatnya pada hari itu mengajar Bahasa Inggeris di sebuah pusat tuisyen di Seksyen 19. Kak Bah terpaksa menghantar adiknya yang bakal menyambung pelajaran ke Jordan (tak silap la) pada hari itu dan meminta aku mengajar kerana bimbang tidak sempat pulang pada waktu yang sepatutnya. Kelas bermula pada pukul 2.30 petang, katanya. Aku teringat tengahari itu aku pun takde program atau meeting. Tapi dalam hati aku sebenarnya agak berbelah bagi juga. Maklum, aku tak punya kenderaan sendiri dan petang itu pula aku terpaksa berada di fakulti tepat pada waktunya untuk program ihya Ramadhan. Kat mana tempat tuisyen tu pun aku tak tahu. Takpelah, Allah akan tolong, aku berkata pada diri sendiri menyedapkan hati.

Hampir pukul 2 petang Kak Idah, seorang lagi kakak kesayanganku datang mengambilku dengan kuda perangnya di Kolej Mawar setelah dimaklumkan Kak Bah. Kak Idah yang baik hati, melihat kelibat Kak Idah aku rasa gembira. Kak Idah tabah orangnya. Dia baru kehilangan ayahnya pada semester lepas. Al Fatihah buat ayahandamu kak. Selepas melalui jalanraya di sepanjang Seksyen 2, Seksyen 17 dan Seksyen 18, akhirnya sampai juga kami di pusat tuisyen tersebut.

Pusat tuisyen itu asalnya sebuah rumah teres dua tingkat yang dicat semula dengan kombinasi warna yang berwarna warni sesuai dengan konsep tuisyennya untuk semua peringkat umur. Agak terkejut juga aku mendengar makluman daripada Kak Bah bila aku bertanya Tingkatan atau Darjah berapa pelajar yang akan aku ajar ini. Kak Bah menerangkan mereka , bakal anak muridku itu terdiri daripada semua peringkat umur--bercampur usia rendah dan menengah! Pening pula aku memikirkan cara atau method yang sesuai untukku bawa semasa pengajaranku nanti. Namun, jurusan TESL yang sedang aku ikuti ini memberi banyak kelebihan kepadaku. Aku sempat menelaah beberapa buku yang menyelitkan method-method yang untuk mengajar Bahasa Inggeris. Namun satu yang aku tak pasti, apakah untuk EFL (English for Foreign Learners) , cara-cara ini akan berkesan? Kesemua buku-buku rujukan aku kebanyakkannya untuk pengajaran Bahasa Inggeris kepada native speakers! Tapi aku catit juga beberapa permainan bahasa sebagai back-up. Kak Idah sebagai 'supir' tidak rasmiku mengucapkan salam sebelum meninggalkan aku untuk mengajar.

Semasa aku melewati pintu pagar pusat tuisyen, beberapa orang wanita dalam lingkungan usia hampir separuh abad kelihatan berkumpul di suatu ruang di luar rumah, berhampiran sliding door. Kemudian seorang lelaki berusia dalam lingkungan umur yang sama menegurku. Kami berbual-bual dan dari situ aku mendapat tahu bahawa dia merupakan penjaga pusat tuisyen. Dia memberitahuku tentang expectationnya daripada tenaga pengajar supaya lebih menekankan English for Communication.
Katanya, pengalamannya membuatkan dia sedar kepentingan berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris amat penting untuk anak-anak Melayu Islam mencari pekerjaan. Dengan penuh semangat dia memberitahuku bahawa untuk sesi interview, anak-anak Melayu lah yang paling dulu fail kerana hendak memperkenalkan diri dalam Bahasa Inggeris pun sudah tergagap-gagap. Astaghfirullah! Aku beristighfar dalam hati. Dalam diam mengiakan, aku teringat bahawa rezeki itu hak milik mutlak Allah. Dia yang Maha Mengetahui segala-galanya. Walaupun aku seorang pelajar TESL, namun untuk mengatakan kepandaian dalam Bahasa Inggeris yang membuatkan seseorang itu berjaya dalam sebarang usahanya untuk mencari rezeki di bumi Allah, agak keterlaluan. Bahasa Inggeris memang penting, namun itu hanyalah asbab sahaja. Khuatir aku jika terlebih menyanjung lingua franca itu. Teringat kata-kata seorang Ustaz dalam kuliahnya yang pernah aku hadiri.

"Bahasa Inggeris itu bahasa MUNAFIK."

Terdiam aku. Panas juga telinga ni mendengarnya. Sekular
sangatkah mempelajari dan menguasai bahasa Inggeris? Mungkin ada sesuatu yang ustaz ingin sampaikan. Aku ber'husnuzhon'. Kawan-kawan yang lain kuperhatikan sudah ketawa. Terkekeh-kekeh. Mungkin puas sebab sesuatu yang mereka sendiri tahu. Mungkin tidak. Baru aku perasan. Semua yang mengikuti ceramah ustaz pada hari itu bukan dari kursus yang sama denganku. Seorang sahaja yang ku kenalpasti dari kursus TESL, kak Maizan yang duduk di hujung ruang dewan kuliah. Dia juga seperti aku. Dari riak mukanya dapat kubaca ketidakpuas hatinya pada kata-kata ustaz. Aku berpaling semula ke arah ustaz di depan.

" Ya lah, eja lain...bunyi bacanya lain."

"O.N.E....kan patutnya bunyinya ONE, tapi omputih duk suh pi baca, O.N.E....WAN!"

Habis lagi pecah ketawa kawan-kawanku. Aku? Tersengih sahajalah. Mungkin betul, mungkin tidak apa yang diucap ustaz. Tapi yang aku pasti, Bahasa Inggeris bukan bahasa MUNAFIK.

"Senornye tak pandai bahasa Inggeris..itu yang duk reka-reka macam-macam alasan taknak belajar bahasa inggeris!"

Dan aku teringat pada hadith Rasulullah SAW yang Mulia:

Sesiapa yang mempelajari bahasa sesuatu kaum itu beliau akan terselamat daripada tipu helah mereka
Menunggu waktu untuk memulakan kelas, mula-mula cuma empat orang yang hadir. Maklumlah, hujung minggu. Maizan yang paling awal hadir. Kemudian Ain, Aqilah, dan Afiff. Si kecil Khairul Najwan datang kemudiannya. Kemudian Imaniah dan adiknya, Wadhihah. Aku memulakan pembelajaran dengan sesi pengenalan. Memperkenalkan diri kepada anak-anak murid, begitu juga mereka--memperkenalkan nama masing-masing. 20 minit pertama aku menggunakan bahasa Inggeris sepenuhnya untuk berkomunikasi dengan mereka. Kemudian..

"OK, now I would let all of you to play an activity."

Semua senyap.

"I would ask one of you to draw whatever object I wish you to, on the whiteboard."

Senyap lagi.

"Do you understand?"

Senyap. Sunyi.

"Kamu semua faham tak?"

Si Najwan dah mula menggeleng-gelengkan kepala, diikuti Imaniah. Yang lain masih diam, tak pasti samada mengiakan atau tidak. Akhirnya aku terpaksa juga berbahasa Melayu dalam pengajaran. Kalau ikutkan apa yang aku belajar dan ingin aplikasikan, sepatutnya pembelajaran Bahasa Inggeris akan leb
ih berkesan sekiranya Teacher memaksimumkan penggunaan bahasa Inggeris di dalam kelas. Tapi aku punya strategi sendiri. Aku akan tetap berbahasa Inggeris dengan mereka-mereka ini, tanpa meninggalkan translation bahasa Melayu cuma aku akan meminimumkan penggunaan BM semasa mengajar.

"....sape2 yang Teacher panggil nama dia, dia kena lukis apa yang Teacher suruh kat whiteboard ni, ok?"

Barulah masing-masing mengangguk kepala laju-laju.

Hm..aku berfikir panjang tentang tahap sebenar penguasaan mereka dalam matapelajaran ini. Di depan aku murid-murid Tahun 1, 2, 5, dan yang paling senior adalah Tingkatan 4. Cepat-cepat aku bertanyakan gred markah yang mereka perolehi. Alhamdulillah, ada yang dapat A. Bukan takde. Tapi mungkin untuk berkomunikasi, agak sukar bagi mereka. Tapi masing-masing sangat pasif. Sebab itu aku mulakan aktiviti dengan sesuatu yang simple seperti STUDENT ARTIST tadi. Supaya mereka akan lebih banyak peluang bergerak dan berkomunikasi antara satu sama lain dalam Bahasa Inggeris. Tidak cuma duduk di kerusi masing-masing. Kemudian aktiviti WORD CLOUD. Alhamdulillah, rasa seronok dan puas melihat mereka sedikit demi sedikit memberikan respon. Dan pengalaman pertama secara ras
mi mengajar di depan murid-murid ini, Allah menganugerahkan aku seorang anak murid yang istimewa. Namun dia tetap punya semangat untuk berjaya, aku tahu itu.

Sebelum menghabiskan pengajaran, aku sempat bertanyakan adik-adik pelajar perihal balik kampung dan berhari raya. Aqilah bakal balik ke Negeri Sembilan, Maizan ke Perak, Imaniah dan Wadhihah (Terengganu), Hazim dan Hafiy (Penang)....Afiff beraya di Selangor jerrr...

dari kiri: Najwan, Afiff, Hazim, Hafiy. Depan: Aqilah, Ain, Imaniah, Wadhihah

Last, aku menyuruh Afiff membaca doa untuk pembelajaran pada hari itu. Masing-masing pulang sejurus selepas doa kerana rumah yang cuma beberapa depa dari pusat tuis
yen. Cuma Maizan saja yang masih menunggu kehadiran abangnya yang akan datang mengambilnya pulang. Aku mengambil peluang itu untuk berbual-bual dengan Maizan. Aku bertanya Maizan komponen apa yang paling sukar untuk dia kuasai dalam Bahasa ini. Penulisan, jawabnya. Aku pun memberitahu tips-tips yang aku ketahui kepada Maizan. Maizan mendengar dan mencatit dengan penuh minat. Aku tahu Maizan seorang yang rajin dan gigih. Insya Allah dia akan berjaya suatu hari nanti. Pen di tangan Maizan berpusing-pusing laju sewaktu dia menulis tips yang aku berikan.

"Teacher... teacher ada Friendster tak?"

Bagaimana aku nak jawab ya? Sebetulnya aku dah lama tak pedulikan Friendster.

"Ala Maizan...teacher dah lama tak bukak. Awak email je la saya kalau ada apa-apa, ok?"

Dan aku rasa bersalah pada Maizan kalau-kalau dia kecewa kerana tak dapat menjadikan aku 'kawan'nya di Friendster. Tapi aku lagi merasakan sesuatu. Peringkat umur Maizan, iaitu Tingkatan 4, memang lumrah Friendsterfriendster ni. Tambahan generasi sekarang yang memang berbeza dengan generasi terdahulu. Sekarang sudah ada banyak lagi material seumpama Friendster.Facebook, Tagged, Hi-5, dan lain-lain. Persoalannya, apakah adik-adik ini tidak akan terleka? Aku berdoa supaya Maizan berjaya. Semoga dia dilindungi selalu. Aku punya alasan tersendiri tentang Friendster. Biar orang mengatakan padaku perihal peluang dakwah..etc, etc, etc...aku rasa perlu juga aku berpijak di bumi yang nyata. Sebelum pulang, aku berjumpa kembali dengan penjaga pusat Tuisyen dan Puan Azizah yang in charge pada petang itu. Puan Azizah menawarkan aku untuk bekerja secara tetap bermula selepas cuti raya. Aku agak serba salah juga. Bimbang, bebanan yang baru mahu dipikul sedangkan bebanan lama belum terusai dengan sebaik-baiknya. Namun untuk menolak, aku tidak sampai hati bila aku teringatkan wajah-wajah penjaga adik-adik ini yang begitu mengharapkan mereka berjaya. Lantas aku menjawab, "Insya Allah, saya akan usahakan." "Takpe Adawiyah, kalau takde kenderaan, call auntie...auntie pergi amik kat Seksyen 18 tu..." Aduh....tingginya harapan mereka. Bagaimana mungkin aku menolak? Aku akan cuba sedaya upaya memenuhi harapan mereka, insyaAllah. Aku yakin akan pertolongan Allah.

pada Allah jualah urusan tiap sesuatu.

Maizan (berkerusi roda), Najwan dan Afiff sedang khusyuk menulis..Aqilah dan Ain: dah macam kembar...hazim: pikir ape la tu...

Leka berbual, baru aku sedar 'supir' tidak rasmi dah siap menunggu rupanya di luar. Lebih kurang 4 15 petang aku dan Kak Idah meneruskan pengembaraan dalam bulan Ramadhan yang penuh barakah ke Fakulti untuk menjayakan program SCORE'09...

~~~~~

Hamba Allah yang dhaif sedhaif-dhaifnya,
Adawiyah Rabiatul

Friday, September 11, 2009

Rambang Mata..


Salam alayk..

Tinggal kurang 10 hari lagi kita berpuasa. Semua orang bercakap mengenai fatrah terakhir di bulan penuh barakah ini. Saya pula agak ke'bizi'an sedikit di waktu-waktu begini. Menggerakkan program ihya Ramadhan di Fakulti. Saya terpaksa curi masa menjenguk blog sendiri dan blog sahabat yang lain. Terima kasih pada sahabat yang sudi mengambil sesuatu dari blog saya yang tak seberapa ini. Dan juga yang menukilkan sesuatu mengenai diri yang serba tak sempurna ini. Insya Allah, saya akan update kalian semua dengan cerita terbaru sedikit masa lagi.

Oh ya! Sebelum terlupa, kenapa pula saya letak tajuk entri kali ini rambang mata..? Kenapa? Sebenarnya dalam kekalutan menguruskan program, sempat lagi terfikir untuk renovate sesuatu. Tapi rambang mata, tak tau nak pilih yang mana sebab semuanya menarik dan cantik. Sebut tentang cantik dan menarik, teringat pada angah yang sekarang sedang gembira pulang ke kampung halaman (hakikatnya rumah di paka bukan kampung sebab kawasan rumah tanah lot, satu rumah dan rumah yang lain tak terlalu dekat macam suasana di kampung).. teringat untuk memberikan hadiah pada angah..(takpe,angah jarang baca blog ni..^_^)..tadi sempat juga saya membelek-belek gelang gem yang dijual di fakulti sempena program, tapi sebab tak tahu angah betul-betul nak apa sekarang, jadi kiv dulu belikan angah hadiah. Nak tanya angah sendiri nanti, angah nak apa..huhu

Esok dan lusa, program bakal diteruskan lagi dengan izin-Nya Insya Allah, setelah hari ini sudah masuk hari keempat kami, pelajar di fakulti pendidikan ber 'ihya ramadhan di fakulti. Bagaimana agaknya suasana esok dan lusa? Moga Allah permudahkan segalanya. Moga Allah berikan rahmat, maghfirah, dan keampunan-Nya kepada kita hamba-Nya yang lemah.

Teruskan menulis sahabat, semoga akhirnya terbangun jua jiwa-jiwa yang lena!

Hamba Allah yang dhaif sedhaif-dhaifnya,
Adawiyah Rabiatul

Wednesday, September 9, 2009

Being A Leader, You Will Always Feel Alone.

"Can I compare myself to this shiny ladybird? Surely not, because lonely, she is happy with the flowers~"

"Being a leader, you will sometimes always feel alone."

I will remember these words in my whole life. But life must go on no matter what. Thank God, there are still people who care, people who make you feel like there is at least a place you can rely and lean on. Thanks Kak Dil, Che Ngah, Kak Ilah...and all committee members of SCORE'09. I will never forget your kindness. Truly, I begin to hate Wednesday. (Istighfar..istighfar!) There's always dreadful things happened (i really hope it is past) on Wednesday.

Well, I know a fact that not all things perfect. But the way some of them act would somehow or rather fade my spirit. At least say a concrete reason because all of us have been working and giving the very best. I just hope I have the strength to bear with whatever obstacle to come. (O Allah, please help me with Your eternal guidance.) Now I know understand why Kak Mas uttered these words to us. The meaning lies whenever you have problem, or things to settle. Kak Mas is right. Being a leader, you will always feel alone.

Keyword of the day: PARTICIPATION, SUPPORT, RESPONSIBILITY.

Wednesday, September 2, 2009

Kifarah Cinta

In life, there will always persons teach you on great things you have always missed out. For me, I think my strength is growing right now. Although this week there are awful things happened, I try to be cool~chill. Even then, Im still wondering. Is thing happens for good? Maybe Allah wants to show me something. He who has the power, anyways. When I am in problem, quite numbers I ask Him, "why do You do this to me? I am just a small traveller in your big world." I forgot, at the first place, the fact that I am actually just a slave.

SECANGKIR IMAN, SELUAS PENGABDIAN

Hari ini saya berkesempatan menghadirkan diri ke program PMH di induk. Program yang dinamakan "the Weekly Boomerang". Walaupun 'ustaz' yang menyampaikan ceramah adalah seorang pelajar, tetapi isi ceramah beliau tetap berjaya menyentuh hati saya. Saya mengaku saya memang seorang yang kuat mudah menangis. Dan saya di belakang, menahan sedu mendengar setiap bait kalimah yang disampaikan beliau. Terasa Allah bagi sesuatu ada sebabnya. Sakit ada sebabnya. Ditimpa musibah ada sebabnya. Seronok melihat suasana di dewan kuliah, tempat program diadakan. Hari ini penuh ruang dewan. Sampai tak cukup juadah berbuka dan kupon aktiviti. Saya sangat berterima kasih juga pada urusetia terutamanya biro multimedia PMH, Hazirah yang memang rajin download/invent video-video bermotivasi dan bermanfaat untuk umat. Saya lampirkan kongsikan di sini video-video tersebut. Umat Islam hari ni dah memang lagha, lalai dan leka..saya pun tak terkecuali. Bukan menuding jari ke sesetengah pihak semata. Diri sendirilah yang perlu diubah sebelum kita mengubah orang lain.

Moga-moga apa yang dilakukan hanya kerana Allah. Saya teringat kata-kata ustaz sewaktu berceramah mengenai ibadat khusus dan umum. Dan perihal tujuan hidup. Adakah hidup kita di sini sekadar mengejar supaya maintain pointer, supaya aku dapat menyarung selempang anugerah TNC? Yang lelaki semata-mata untuk berfoya-foya, memuaskan naluri bermain-main? Saya sangat yakin, sekiranya dibuat census, atau orang Melayu panggil bancian, pasti ramai yang akan memberikan jawapan sebegitu. Hidup tanpa hala tujuan. Dan bila sesi soal jawab, macam selalu..ramai semua tunduk, mengambil teladan daripada imam syafie mungkin.

TUJUAN YANG KABUR

Baik, berbalik kepada tujuan hidup, analoginya mudah; kita keluar dari rumah kita, kita tiada arah tujuan, ingin ke mana aku ini? Berjalan sewenang-wenangnya tanpa matlamat yang jelas. Mengikut sahaja arah kaki, atau lebih malang lagi jika kita sudah menaiki bas, namun tetap kurang jelas atau tidak tahu dengan matlamat kita untuk turun di mana. Apakah tidak terdetik walau sekelumit pun di hati, aku ini sungguh-sungguh sangat rugi? Menghabiskan masa, tenaga, dan duit untuk sesuatu yang sia-sia. Sepatutnya mulai sekarang kita sudah mempunyai perancangan, hidup ini, perjalanan ini aku ingin ke mana, kepada siapa? bagaimana, dengan siapa dan sebagainya. Juga kesan baik dan buruknya perancangan kita. Bukankah setiap kita akan sampai umur tua dan akhirnya mati? Ambillah masa untuk berfikir, ambillah masa untuk berubah. Setiap sesuatu Allah sudah menyediakan kita panduan untuk menilai perancangan perjalanan kita. Di saat masih diberi kesempatan inilah, masih ada waktu untuk kita sama-sama berubah ke arah yang lebih baik. Tambah-tambah di bulan yang berkat ini, inshaAllah.

SILIBUS WAJIB REFRESH, 24/7

"Dan tidak aku jadikan manusia dan jin melainkan untuk beribadat kepada-Ku."

Maknanya, walaupun kita sedang melakukan sesuatu yang di pandangan mata manusia adalah perlakuan sehari-hari, (dan tidak melanggar syarak), ianya sudah dikira ibadah jika diniatkan kerana Allah SWT! Tidur, makan, berdiri, berjalan, basuh pinggan, blablabla..(semua kecuali maksiat dan ibadat khusus) Saya terdengar lagi ustaz menerangkan mengenai ibadah dan salah satu syarat yang paling penting, iaitu ikhlas. Saya terfikir, macamana nak pupuk ikhlas dalam diri? Ikhlas ni sangat sukar untuk dinilai, tapi sedikit sebanyak terbias juga pada perlakuan. Masakan tidak, sebab Rasulullah SAW bukankah seorang yang sangat berakhlak dan paling ikhlas dalam hubungannya dengan Allah SWT? Kalau nak dikisahkan sifat/akhlak Rasulullah SAW di sini, boleh menangis kita dibuatnya. Terlalu mulia pengorbanan, dan kasih sayang seorang nabi kepada umat. (Kita bernasib agak kurang baik saya kira kerana hidup di zaman berlalunya khalifah Islam) . Sebagai konklusi,ceramah yang bertajuk Secangkir Iman, Seluas Pengabdian itu sungguh, orang putih cakap interesting (pinjam kata-kata MC). Two thumbs up!

Cukup sekadar ini..renung-renungkan, dan sama-sama kita beramal!