Wednesday, December 8, 2010

Gambar Rawak


Akhirnya blog ni bergambar jugak sikit-sikit..:). Terima kasih pada encik Nasaruddin yang tolong belikan card reader di PAS (Plaza Alam Sentral) semalam. RM25 untuk jenis All-in-One, maksudnya semua size usb port (hentam je istilah ni). Dah lama semua gambar ni terperap dalam cellphone. Jadi saya mahu sustain the memories here..;) Saya susun dari yang terbaru hingga yang dolu2..bulan 9 hingga beberapa hari lepas. Oh ya! Gambar kat atas ni waktu on the highway ke Sg Buloh, 5hb 12 2010, 2 hari selepas mengambil Wardina Ummu Qistina (WUQ), baby baru saya...hehe. Nabielah yang jadi co-pilot waktu ni..dia lah yang snap gambar. Co-pilot yang boleh buat teman masa drive. Selalu ada idea nak bercakap,jadi taklah rasa ngantuk or letih..(ini memang tabiat saya waktu drive, kena ada orang kat sebelah). Satu lagi, saya suka turn on the radio instead of pasang lagu from cd. Sebab utama dia saya boleh keep-track dengan isu semasa dan hal ehwal sekeliling. Contohnya bila saya bukak IKIM.fm, ada diskusi ilmiah tentang how to avoid children sexual abuse walaupun masih tak berapa berkesan pada hemat saya. Ataupun, bila dah nak hampir sesuatu significant event or date in our religion or country, biasanya radio akan alert kita dengan iklan2 diorang.So we'll go," EH DAH NAK TAHUN BARU ISLAM LA.." Macam tulah lebih kurang. Apapun, saya suka IKIM dari radio lain. Titik. Jom kita tengok gambar lain pulak..meh



Ini namanya daun dari pucuk paku yang bernama (__blank__) saya terlupa namanya, yang saya ingat orang ganu panggil pak miding ke ape ntah. (Saya orang ganu,tapi tak ingat...isk) T_T

Ini bubur lambuk tengah mula masak, belum masak lagi. Pucuk paku tadi akan dimasukkan sekali ke dalam bubur. Bubur lambuk is one of my favourite,dimasak oleh chef yang terhebat di rumahku syurgaku, Ummi Sakila.

Kek ni sekali tengok biasa je, macam birthday party lain mesti nak ada kek kan. Jadi Kakak pun nak ada kek time birthday dia, so inilah dia. Kakak dah 10 tahun pun..tapi still gaduh ngan Adik Mujahid lagi..Mujahid pulak nampak macam sebaya je ngan Kakak..hoho

Langit Ilahi...:) Langit yang menaungi rumahku..maybe it's the same as yours. Kakak sibuk suruh saya snap gambar langit waktu ni

Nyum3...sate lazat nyum..Time raya korban aritu. Kami tak pro bab2 bakar sate, abis lidi sate rentung


Gambar ni sangat cantik ditangkap oleh Kakak

Oh, gambar ni sangat lama...waktu sambut birthday ke 22 dekat teratak Ayuni dan Azni..dihadiri oleh Farah, Hafiz dan Zul sahaja. Esoknya kami ada micro teaching. Terima lagi nyanyian Happy Birthday To You dari classmates...on my 22nd anniversary..rasa macam immatured^o^



Lokasi: pusat kesihatan UiTM
Ha, gambar ni buat saya nak gelak pun ada,. Tengah sakit pun sempat rasa boring. Jadi amik gambar sana sini menghilangkan kebosanan. Tak sempat pun sesape melawat kecuali yang menghantarku Kak Dyana n Kak Mun. Cuma teringat Ummi, Abuya, Kakngah yang macam nak melawat je dari nada suara. Tapi tak sangka berbulan lepas tu pun ada yang masih tanya pasal kejadian saya kena duk kat wad ni. Alhamdulillah sakit, tidaklah saya dilupa Dia~



So there you go Gambar Rawak setakat ini. InsyaAllah will be updating you guys with more reasonable pictures to write about. BTW, saya akan hibernasi maybe hampir seminggu (maybe) sebab akan beri tumpuan pada program yang akan datang. Wassalam.


p/s-saya memang jarang letak gambar manusia dalam belog saya~

Saturday, December 4, 2010

Positif-Sikap Yang Selalu Diingatkan Kepada Pelajar PMR & SPM

Kak Dyana (saya suka eja nama beliau macamni) cakap, menulis itu terapi. Terapi apa? ha, itu yang kita tak tahu. Satu lagi terapi untuk meluahkan kekecewaan dan kesedihan yang selalu diamalkan kaum hawa adalah menangis. Mesti masing-masing setuju. Dulu masa kecil-kecil menangis sebab tak dapat apa yang kita nak. Tapi dah dewasa ni pun, masih sebab yang sama, cuma penerimaannya berlainan. Redha sebab dah faham kenapa semua yang kita harapkan tak seperti yang berlaku. Taklah sampai memberontak macam masa kecil dulu. Tapi waktu kecil dulu, takde pulak teringat-ingat hendakkan sesuatu sampai ke dewasa. Sebab utamanya, Alhamdulillah ayah saya seorang yang sangat penyayang. Apa yang diminta, semua diberi. Tak pernah kata tak boleh. Dan Alhamdulillah juga, emak saya bersikap sebaliknya. Nak sesuatu mesti dapat no 1 dalam kelas, mesti perform itu ini, atau at least hadiah hari lahir. Jadi adalah keseimbangannya di situ.

Tapi dah dewasa ni, bila kekecewaan kita hendak diluahkan, ia jadi macam janggal. Nampak sangat kebudak-budakan. Mahu tak mahu, menangis tapi jangan sampai orang sedar. Dan kesan dia, walaupun kamu ingin lupakan, tak sampai sesaat kemudian teringat balik. Samada kecewa sebab pengurusan, sebab seseorang, sebab kawan, sukar untuk berfikiran lurus dan positif macam dulu-dulu. Macam zaman sebelum dirompak dahulu. Setiap tindakan pasti akan terlintas the dark side of it. Saya akan sentiasa berfikiran begitu. Tak tahu bagaimana nak klasifikasikan pemikiran saya ini. Kalau orang kata perlu berfikiran positif tentang sesuatu, itu saya boleh terima, tapi melihat kepada siapa yang berkata. Kalau dia cakap tak serupa bikin, saya akan terus turn-off nasihatnya itu. Ianya seperti, seseorang berkata kepada kamu, kamu-boleh-kawan-dengan-saya-walaupun-saya-tidaklah-suka-kawan-yang-bermasalah-cari-saya. Janggal bukan? Dan akibat sikap negatif@berhati-hati saya itu, saya sukar menjadi diri saya yang dulu. Rasa susah nak senyum dengan ikhlas dengan seseorang yang saya masih suspicious of. Padahal getaran hati negatif saya yang terlebih dahulu berjangkit pada orang itu, lalu hati saya memberitahu perkara yang tidak enak tentang dia. Padahal masalahnya saya.

Sehinggalah! Saya berjumpa dengan seseorang yang sangat happy go lucky. Walaupun diejek, dimarah, dibuat macamana pun, masih selamba. Walaupun kadang-kadang saya jadi terlebih emosi, ingin marah balik pada orang yang mengejek beliau, dia biasa saja. Mungkin sebab dia adalah separuh dari keejekan itu. Dia selesa dalam ketidakselesaan. what am i writing here? Faham tak? Seperti orang yang berkata, takpelah lewat asalkan sampai. (Padahal memujuk hati sendiri). Tapi kes dia berat sikit dari itu. Dan dia masih selamba..dia masih boleh ketawa..SAYA KAGUM.