Friday, January 28, 2011

Menjadi Diriku

Tak seperti bintang di langit
Tak seperti indah pelangi
Kerna diriku bukanlah mereka
Ku apa adanya...
Wajahku kan memang begini, Sikapku jelas tak sempurna
Ku akui ku bukanlah mereka
Ku apa adanya..
Menjadi diriku, dengan segala kekurangan..
Menjadi diriku, atas kelebihanku..
Terimalah aku, seperti apa adanya
Aku hanya insan biasa, ku pun tak sempurna..
Tetap kubangga, atas apa yang kupunya
Setiap waktu ku nikmati, anugerah hidup yang ku miliki..
Menjadi diriku, dengan segala kekurangan
Menjadi diriku, atas kelebihanku
Terimalah aku, seperti apa adanya
Aku hanyalah insan biasa, ku pun tak sempurna
Tetap ku bangga,
Atas apa yang ku punya,
Setiap waktu ku nimati,
Anugerah hidup yang kumiliki...

lokasi: dungun, terengganu
model: musayyab, sayyidah, & mujahid..^_^

Wednesday, January 5, 2011

Gerun Dengan Amanah

Tuhan semesta alam...ya Allah..segala pujian hanya bagiMu..Engkaulah Maha Penyayang, Maha Lembut, Maha Mendengar...

99 alunan nama Allah..suatu waktubegitu lancar dari bibir..kini aku merasakan nikmat itu semula..Alhamdulillah...aku ingin selalu mengalunkan nama-namaMu ya Allah..aku ingin dekat dengan Mu..

Rasa gerun dengan amanah..amanah yang aku sering jauhkan diri darinya. Namun ia juga sesuatu yang harus aku dekati...(bukan meminta)

Kini amanah datang lagi..menyiapkan tugasan lesson plan berkumpulan dan presentation untuk minggu ini..sebagai murabbi pelatih dari kuliah tarbiyyah..dan kemudian datang lagi..dengan amanah sebagai pengarah Edu Camp..kemudian datang lagi...dan lagi..

aku harap semuanya baik-baik sahaja...aku tidak mahu orang yang menganggap amanah itu enteng..biar dibuat mereka se'layak;nya..kerana amanah itu..sebenarnya kemuliaan...tugasan memerintah itu adalah persis warisan kerja tugas nabi-nabi terdahulu..jika kita memanfaatkannya semampu syarak...tapi AWAS!

aku juga..atau kamu..boleh dibolak-balikkan wajah jika tidak berhati-hati dan menyeleweng...

nauzubillah...

Buat Adikku Maryam Jameelah


Semoga cepat sembuh..insyaAllah. Sudah hampir 2minggu sejak kemalangan yang hampir meragut nyawa Maryam. Maryam kuat, sebab Maryam saja yang boleh diuji macam ni pada saat ni. Allah tahu Maryam boleh tahan, sebab tu Dia uji. Kakteh minta maaf tak dapat jaga Maryam setiap malam di hospital. Kakteh minta maaf kalau jarang mesej atau call. Tapii kakteh sayang Maryam..sangat. Semoga Maryam ingat Allah selalu dan menjaga hubungan Maryam dengan Allah. Semoga cepat sembuh..innsyaAllah..Amiin..ya Rabbal Alamiin.

Ikhlas...

Hidup ini indah jika kita ikhlas..

Tapi bagaimana mahu ikhlas? Bagaimana mahu tahu seseorang itu ikhlas?

Alangkah mudah jika kita dapat mengetahui keihklasan seseorang..

dan alangkah mudah lagi jika kita dapat mengukur keikhlasan sendiri...