Tuesday, March 15, 2011

Hidup Terlalu Singkat Untuk...


Hidup terlalu singkat untuk memikirkan seseorang yang membuatkan kita bersedih.

Hidup juga terlalu singkat untuk kita menyimpan perasaan marah di dalam hati.

Hidup juga terlalu singkat untuk kita hidup dalam perasaan benci.

Hidup yang terlalu singkat ini, sementara diberi kesempatan oleh-Nya, sedarlah kita juga tidak sempurna.

Mungkin hal itu yang mengundang semuanya.

Berusaha memperbaiki kelemahan diri..di samping tidak memandang lagi ke belakang.

Tiada masa lagi untuk mengingati sesuatu yang mencalar dan membunuh motivasi diri.

Yang berlaku tetap telah berlaku..masa untuk pandang ke depan,

dan mengukir senyuman untuk sesuatu yang lebih baik menanti di hadapan...*^_^*



p/s-pada si dia, maaf andai mengundang pertanyaan dan kerisauan dalam post kat bawah ni.

Keep fighting, we'll meet later InsyaAllah~
wassalam ^_^

Monday, March 14, 2011

It's Not Between You and The Pessimist

Lately, I am in despair. I always feel something deep inside my heart. But this time, I choose to let the things go. Forgive and forget is the best way. And when I forgive someone, I will forget him/her straight away. No longer has any nice memory with. That could be the suitable punishment for that person or me myself. Yeah, I am not that good in wholeheartedly forgiving coz most of the time I am a sensitive person. So don't ever mess with me. I would always wear my hat of disguise in front of you. But like what one ever told me, "Pura-pura baik lama-lama jadi baik sungguh". That just the beginning of my attempt to be a wholeheartedly forgiving person. Yeah, whatever!

OK! CUT!!

Let's ponder upon these:~~~~

Destiny is not a matter of chance, but of choice;
Not something to wish for, but to attain.-William Jennings Bryan

Surround urself with people whose definition of you is not based on ur history,but ur destiny.-T.D Jakes

Vision is the art of seeing the invisible.-Jonathan Swift

What will u do today, that will matter tomorrow?-Ralph S.Marston, Jr.

If u do what u've always done, u'll get what u've always got.

Our deepest fear is not that we r inadequate,Our deepest fear is that we r powerful beyond measure.-Marianne Williamson

The task ahead of us is never as great as the power behind us-Ralph Waldo Emerson

(This part I love the most):

People are often unreasonable, illogical, and self-centered;
Forgive them anyway.

If you are kind, people may accuse you of selfish, ulterior motives;
Be kind anyway!

If you are successful, you will win some false friends and true enemies;
Succeed anyway!

If you are honest and frank, people may cheat you;
Be honest and frank anyway!

What you spend years building, someone could destroy overnight;
Build anyway!

If you find serenity and happiness, they may be jealous;
Be happy anyway!

The good you do today, people will often forget tomorrow;
Do good anyway!

Give the world the best you have,and it may never be enough;
Give the world the best you got anyway!

At the end, it is between you and Allah;
It was never between you and the pessimist anyway!

edited from here

Sunday, March 13, 2011

Entri Cuti.

Amaran: entri kali tak berapa berfaedah selain kepada diri sendiri(penulis). Sekian.

Kawan nelayan. baru2 ni dan sekarang jadi kawan saya juga.

Salam Alayk.

Tak tahulah dah berapa lama tak balik umah. Bila nak balik je, tertangguh. Cuti pun berlalu macam tu je. (bukan maknanya tak buat apa ok, tapi dengan family of course kenangan baru takde la). Kali ni Alhamdulillah, dapat jugak balik kampung. (Tapi hati dan fikiran masih di Shah Alam~..tskkk). Ok, kakngah pun balik minggu ni tapi hari ni dia dah balik ke universiti kecintaan dia, UIA.

Semalam abuya bagi greenlight drive saga FL baru. (Balik dari pasar malam je..) Dan tadi drive Avanza. pergi kedai runcit je dengan adik2. 'Ter' belanja diorang aiskrim. Sorang2 amik cornetto disc. (kakak n ayad la..huhu) Tak sempat nak halang, akak kaunter dah kira. T_____T. Tapi kanak-kanak sorang ni baik. Dia amik aiskrim 20sen je. 20 sen ok. (ok dia tak tahu nilai lagi) T_____T. Tak heran pun dengan cornetto disc segala. Kakak n abang ahid dah masuk umah simpan aiskrim dalam fridge n sambung tengok citer 'dennis the menace' kat astro ceria. (Heaven diorg ni duk umah).

Teringat waktu aku darjah dua dulu2, waktu tu rumah papan dekat kerteh, suasana memang tak macam sekarang la.. Ada satu tahun tu aku pakai kasut sama jenis doraemon yang glemer waktu tu, sayang nak tukar sebab asyik terfikir yang ummi dan abuya akan habis duit kalo beli kasut baru untuk aku. Jadi kasut tu tak bertukar2 walaupun dah ada lubang kecik. Sampailah satu hari tu aku tengok kasut tu dah ada kat atas longgokan plastik sampah. Aku dah tahu sape letak. (mestilah ummi bersihkan 'koleksi' kasut yang ada). Jadi dari situ baru aku dapat tukar kasut baru. Bab itu aku tak berani nak meminta2. (kalau bab lain boleh kot). Dulu aku selalu nak wat yang terbaik, salah satu sebab dia orang kenal ayah aku. Jadi aku tak akan sesekali malukan ayah. Dan waktu dulu menggunakan akal seorang budak aku selalu perasan miskin sebab tinggal kat umah papan@kampung. Padahal keliling umah pun semuanya umah papan. Waktu tu tahun 97, manalah banyak lagi umah batu kat kampung. Bila ada je kawan yang gtau umah dia umah batu, mesti teruja sangat nak pergi umah dia. Sempat lah pergi rumah kawan se-kafa ni. Siap bersemangat bagi salam. Alih2 dia keluar dan tanya, "kenapa tak tekan loceng?" erk...mana kita tau..huhu. Main skipping je pun waktu tu..dan balik. Tapi tulah kenangan. Mentaliti waktu tu..haish. Bila ingat balik, berguna juga mentaliti macam tu. Perasan miskin, pastu nak study sungguh2. Tak boleh membazir. Kena rendah diri selalu. Tu kot kebaikan duk umah papan. sedar diri.

Sekarang? Adik-adik tak sempat rasa apa yang kakak n abang diorang rasa. Zaman dulu n kini memang lain. Adik-adik nak apa (material) sume dapat kalo diorg perform. buat baik dengan mak ayah. Cuma remaja zaman sekarang fikiran dah tak sama dengan zaman dulu. Friends come first than her/his own parents. Kesian nya parents kena fikir anak yang tak nak ikut cakap diorg. Kesian bila setiap kali diorg kena tanggung apa yang anak-anak dah buat. Kesian bila anak-anak cuma ingat kat diorg time susah.

Janganlah hendaknya ada di hati kita satu penyakit. Perasan kaya. (Kaya material la..sampai dada rasa sempit, nak jaga sume kekayaan material). Padahal hutang sini sana. Sampai untuk Islam pun berkira2..tapi untuk hal dunia..duit kuar macam air..laju. Ya Allah, nauzubillah...

Hm...Harap2 adik-adik kakteh terbaca entri ni. Jangan kecewakan ummi & abuya tahu. Biar kat mana pun kita..jaga diri, hiasi peribadi. Ilmu agama yang ada jangan disia-siakan..insyaAllah kat mana pun kita Allah akan pelihara. insyaAllah~








sedapnya ahid makan eskrem sambil menikmati keindahan pokok bunga..dan longkang..huk3


Rabu ni kena drive jauh ke Kuantan (insy). Pilih la nak guna apa..saga @ avanza?? Hmm...avanza jelah. Nak amik Ilah kat Kuantan. Ilah dah cuti sem start hari rabu ni. 5 beg semuanya. Cuma kena hati2 dengan hand break jelah..huhu. Moga2 skill memandu bertambah baik..

(p/s-jangan lupa lekat sticker 'P' kat avanza rabu ni)