Monday, July 6, 2009

Kita Rojak Sikit!

Amaran!: Kandungan di bawah adalah dilarang untuk ditonton oleh orang2 yang sedang berpuasa. Harap maklum.

~Kek Coklat Bismillah~

"The power of baking cakes..can make you relaxed..instead of worrying bout all troubles."


Kek ni kali ke brape buat ntah. Tapi memang sedap hingga menjilat jari..nyum3
Yang ni sekali tengok macam sarang semut. Dua kali tengok macam coklat urai yang ditabur2 secukup rasa dan memang membangkitkan selera makan kanak2.
Yang ni pun sama...sedap tak terkata.

Konon2 nak jadi photographer, amik gambo dari tepi

Sangat sedap. Seriously.

Meh kita letak topping banyak2..ummi kate topping tu utk tutup cacat kek.(Bersepah dapur kitorang kerjakan, tapi ummi mmg mak yang memahami..syukran ummi!)

Dari atas: bersinar2..topping yang memukau pandangan mata.

Ni step ke berape ntah. Nanti check balik. Tapi it's all about before you put the mixture into the microwave

Yeah. Ready, get set...go!!

Ni resepi dia. Salin jangan tak salin...!

1)Mula2 pukul 250g butter & 2 cawan gula halus. Pukul sampai kembang. (Bukan sampai mati)
2)Pastu masukkan telur 1 per 1 (dalam anggaran 3 biji telur)
3)Pukul sampai kembang
4)Masukkan tepung+serbuk koko..(nisbah~ 6 sudu tepung: 1 sudu serbuk koko)
5)Pukul. Masukkan secubit soda bikarbonat.
6)Masukkan anggaran 1 sudu besar coklat masak yang dah dicairkan secara double boiler. Pukul guna whisk sekali lagi sampai sebati.
7)Masukkan sedikit air sejuk.
8)Pukul sampai sebati.

Topping:
1)Masukkan 1 sudu besar susu pekat ke dalam periuk double boiler
2)Masukkan 3 sudu besar air, panaskan dan kacau bersama susu pekat tadi
3)Masukkan 100g coklat masakan. Kacau.
4)Dah sebati, bolehla dituang ke atas kek yang siap dibakar. (Tunggu sehingga kek sejuk)

*Bakar adunan kek dalam oven dengan suhu 180°C selama lebih kurang 45 minit.

p/s-Kejadian membuat kek ni berlaku masa cuti sem baru2 ni. Terima kasih kepada mereka2 yang telah membantuku menyiapkan karya (karya ke?) hebat ini terutama sekali angah, mcyam, mclah, dan ummi. Yang lain2 tolong jugak..tolong makan. ;)
Sekian.
May Allah bless us always.

6 comments:

  1. salam..

    sedapnye kek cokelat, pos la sini skit, ^_^

    ReplyDelete
  2. ws. hehe..tenkiu2 kak as..tp buat masa sekarang kek cokelat di'hazaf'kan pengeposannye kerana permintaan yang tak dapat ditampung oleh pengusaha kek cokelat tersebut disebabkan permintaan yang terlalu hangat di pasaran..ngeh3..=P

    ReplyDelete
  3. wah..tak sangka azni cari kek sampai ke sini..ngeh3..=p..sem depan adda wi ke azni...insyaAllah~

    p/s-sampai jugak kat teratak buruk ni..~_~

    ReplyDelete
  4. kaktehhhhh..
    amboi2, bukan maen lg hang ni ye..kek tu hak cipta terpelihara ye..sila pastikan nama angah ade di hujung setiap penerbitan gmba & artikel..:P

    ReplyDelete
  5. owh..angah..nama hang sangat maju...tak percaya kakteh...dah rebranding sekarang..

    ye2..dana tak cukup nak edit gambo..nanti hang edit sendiri ye..:D

    ReplyDelete